VİNÇ ÇEŞİTLERİ

Anasayfa / VİNÇ ÇEŞİTLERİ

VİNÇ ÇEŞİTLERİ

A)Sabit Vinç : Montaj ile sabitlenmiş vinçlere sabit vinç denir.  Sabit vinçler, sadece kaldırma ve indirme işleminde kullanılır. Eğer yükün taşınması söz konusu ise sabit vinç kullanılmamalıdır.  Sabit vinçlerde ulaşım bomu, yatayla 20 ile 75 derecelik açı altında, düşey eksen etrafında her iki yöne 180 derece dönebilir. Sabit vinçlerde boy uzunluğu 10-60 m arasında, kaldırabileceği yük miktarı da 2-10 ton arasında değişir.

B)Mobil Vinç : Lastik teker veya palet gibi aksamlara sahip olan mobil vinçler, sabir bir noktada iş yapma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır.  Lastik tekerlere sahip mobil vinçler, paletli vinçlere göre daha fazla alana hitap etsede, yumuşak zemine sahip yerlerde kullanılması zor yada imkansız olabilmektedir.

C)Kule Vinç : Daha çok şantiyelerde kullanılan kule vinçler, yükün yatay ve düşey eksende taşınmasına imkan sağlamaktadır.

D)Portal Köprülü Vinç : Haddehane, inşaat ve çelik konstrüksiyon gibi alanlarda, geniş ve açık alanlar yada yarı açık alanlarda kullanılır.

Portal vinç, kolonlar üzerindeki raylar yerine yere döşenmiş raylar üzerinde hareket eder. De-montaj özelliği olması sebebiyle tercih sebebidir. Portal vinç çeşitleri de kendi arasında tonajlarına, yüksekliklerine ve açıklıklarına göre ayrışırlar. İki bacağı arasından yük kaldırmaya elverişli olanlara küt portal vinçler, bir bacağı yere diğer bacağı da bina üzerine monte edilmiş olanlara yarı(topal) portal vinçler ve bacakları arasından ve bacakları arasından ve aynı zamanda bacaklarının dış kısmından yükleri kaldırıp taşıyabilen vinçlere de portafolu portal vinçler denmektedir.

E)Pergel Vinç : Her derece açıyla dönebilen bu vinç türü, açık ve kapalı alanlarda çalışma özelliğine sahiptir. Pergel vinç, kısa mesafelerde özellikle sadece bir ya da birkaç tezgâhta kullanmak maksadı ile imal edilen sistemlerdir. Duvara direkt olarak ya da ayak aracılığı ile zemine monte edilebilirler.  Duvar monteli pergel vinçler, pergel kulunun döner mekanizmasına tutturulmuş platina ile duvara kaynakla ya da saplamalar aracılığı ile monte edilirler. Bu pergel vinçler maksimum 270 derece dönme kabiliyetine sahiptirler. Döndürme hareketi el ile manuel olarak yapılacağı gibi elektrik motoru ile de yapılabilir.  Maksimum 5 ton ve 4 metre kapasiteye kadar standart üretimleri mevcut olup özel tasarım ve imalatları yapılabilir.

F)Teleskopik Vinç : Arkasına ve önüne ekstra ilave edilen destek ayakları sayesinde daha ağır yükler kaldırabilir. Teleskopik vinçler bumları sayesinde uzayıp ve kısalabilen vinç çeşitleridir. Bu tür vinçlerin kapasiteleri 15 ve 55 ton arasındadır. Bom uzunlukları 10 – 40 metre arasında değişirken, kapasiteleri de 10 – 60 ton arasında değişir.Pinyon dişli üzerinde 360 derece dönebilen tipleri olduğu gibi, 180 derecelik dönüş yapan teleskopik vinç çeşitleri daha çok kullanılır. Ön ve arkaya ilave edilen destek ayaklarıyla ağır yükler kaldırılabilir.  Ayrıca bu vinçler 53 metre ana bom ve 27 metre (40 derece açı verilebilen) hidrolik jip bomu ile dikeyde kanca altı 81 metre yüksekliğe, yatayda 60 metre üzeri gibi büyük mesafelere ulaşabilmektedir.