Mobil Vinç Nedir? Mobil Vinçler Nerelerde Kullanılır?
Seyyar olarak her yere gidebilen bu vinçler, tekerlek yada palet sistemleri sayesinde istenilen yer değişimi ve manevraları yapabilme özelliğine sahip vinçlerdir. Bu vinçler özel olarak imal edilir ve çoğu zaman tır benzeri bir araç ile iş makinesi bütünleşmesi ile ortaya çıkan hibrid bir görüntüsü vardır. Bu görünüm kullanım amacına göre çeşitlilik göstermektedir. Mobil vinçlerin temel amacı, ağır yükleri bir yerden başka bir yere aktarmak ile beraber hem iş hem de zaman tasarrufu sağlamaktadırlar. Ayrıca mobil vinçlerde emniyet önlemleri kolayca alınabilir ve kullanımları karmaşık değildir. Makine sanayisinden inşaat işlelerine kadar pek çok alanda kullanılan mobil vinçler, ev eşyası taşımak gibi basit işlerde de bile kullanılmaktadır.
Mobil vinçlerin Avantaj ve Dezavantajları:
1)Mobil olmaları büyük bir avantaj olmasına karşın çok ağır yüklerde kullanılamamaları bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.
2)Ulaşım kolaylığı olmasına rağmen bu ulaşım sadece kısa mesafeler için geçerlidir.
3)Pratik ve kullanımı kolaydır fakat yükün taşınması esnasında tehlikelere açıktır.
4)Kısa mesaferlerde yükün taşınmasını kolaylaştırıken eğimli arazilerde devrilme riski taşıması çok dikkat edilmesi gereken husustur.
Mobil Vinçlerin Bakımı:
Mobil vinçlerin bakımı, çalışma saatine göre günlük, aylık ve yıllık olarak düzenli olarak hem yürüyen aksamı hemde vinç bölümü kısmında yapılmalıdır. Çelik halat ve bom ucu kesinlikle her gün kontrol edilmesi gereken parçlardır. Dişli ve çark sistemindeki yağ miktarının kontrolü de mutlaka her gün kontrol edilmesi gerekenlerdendir. Kısa periyotlu kontrolü vinç operatörü olan teknik personel yapabilirken diğer bakım ve kontroller bir makine mühendisi tarafından yapılmalıdır. Mobil vinçlerin bakımı diğer tüm araçlarda olduğu gibi zamanında ve doğru yapılmalıdır. Aksi halde ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Mobil Vinçlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Önlemleri :
Ağır iş makinesi kapsamında olan mobil vinçler, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına kesinlikle uyularak hizmete sunulması gereken araçlardır. Basit bir örnek vermek gerekirse mobil vinçlere kullanımı esnasında 25 metreden fazla yaklaşılmaması gerekir. Çok önemsenmeyen bu kuralın ne kadar önemli olduğu olası bir tehlike anlaşılacaktır fakat uyulmaması durumunda çok olabilir. Mobil vinçlerin üzerinde bulunması gereken uyarı levhaları mutlaka olmalı ve vinç yeterli donanıma sahip olmayan operatörler tarafından kullanılmamalıdır.
BayVinç olarak Mersin ve civarında oto kurtarma, çekici hizmeti ve hertürlü vinç hizmetinde 7/24 yanınızdayız. Sadece telefon etmeniz yeterli.